Eilen tuli ajatus leipoa jotain leipää ja monien erilaisten reseptien joukosta valitsin sitten tämän. Huomasin vasta kun olin jo aloittanut tätä tekemään, että taikinan pitää antaa kohota 1,5-2 tuntia, ja siksi minulla menikin vähän myöhäseen kun aloitin tekemäänkin illalla. Mikäli innostut tekemään ciabattaa, varaa aikaa äläkä aloita tekemään sitä illalla niin kuin minä. =) Resepti on kotoisin Pirkan sivuilta.

1779719.jpg

Ciabattaa suomalaiseen tapaan

5 dl kylmää vettä

1/2 palaa (25g) hiivaa

2 tl suolaa

1 dl ruisjauhoja

n. 9 dl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä

1 rkl siirappia

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho leivinliinalla. Kohota taikinaa keittiön pöydällä 1,5-2 tuntia. Kumoa taikina jauhoitetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhoitetuin käsin. Peitä leivät leivinliinalla ja kohota niitä lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Paista leipiä 20-30 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Laita uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee todella rapea. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.